Ubuntu 7.04 Server (I)

Objectiu:

Aquest tutorial explica com instal·lar el sistema operatiu Ubuntu 7.04 Server. El nostre objectiu és disposar d’una màquina funcionant amb aquest sistema operatiu i amb les característiques bàsiques d’un servidor segur. Ens basarem en aquesta instal·lació per, a posteriori, afegir la resta de serveis que s’han definit en l’espai d’objectius.

Per què Ubuntu?

Durant els últims anys he utilitzat tot tipus de distribucions i sens dubte Ubuntu és la que s’ha alçat com a vencedora. Totes les distribucions tenen els seus més i els seus menys, cadascuna s’adapta millor a diferents entorns i en el fons, totes, haurien de servir al mateix proposit. Particularment penso que la gestió de paquets d’Ubuntu és sensacional i soluciona gran part dels problemes d’instal·lació de software.

Obtenció del sistema operatiu:

La manera més senzilla d’obtenir el sistema operatiu és descarregar-lo de la pàgina oficial d’Ubuntu. Aquesta es troba en http://www.ubuntu.com. Un cop a la pàgina volem estar segurs d’obtenir la versió server. A la pàgina inicial escollirem Download Now i anirem a una pàgina on podrem escollir la versió. Triarem:

  • Server Edition
  • Ubuntu 7.04
  • Standard personal computer (x86…). Aquí podem triar l’arquitectura de la nostra màquina.
  • Triarem un mirror proper i finalment farem click sobre Start Download.

Comença la descarrega, l’arxiu que obtindrem es diu: ubuntu-7.04-server-i386.iso en el nostre cas.

Creació d’un CD bootable:

Ara que ja tenim la nostra imatge descarregada de la pàgina oficial hem de cremar-la a un CD per poder arrancar la nostra màquina bootant des d’aquest CD.

Per a realitzar aquesta tasca trobarem molts programaris que ens ho facilitaran, depenent, evidentment de la plataforma en la que treballem habitualment. Realment no importa el que utilitzem, tots tindran les seves opcions o maneres de realitzar la mateixa tasca. Per no decantar-nos per cap software deixarem aquesta tasca a l’elecció de l’usuari.

Instal·lació:

Estem llestos per començar a instal·lar el sistema operatiu a la nostra màqiuna. El primer que haurem de fer és configurar la nostra màquina per a fer que arranqui des del CD, això es configura a la BIOS. Cada màquina fa això de manera diferent depenent de la versió i fabricant de la BIOS.

Un cop realitzat aquest canvi introduïm el CD al lector i arranquem la màquina. S’hauria de veure el següent:

inici400.jpg

Opcional: En aquest punt podem seleccionar l’idioma del sistema prement F2 i seleccionant Català.

Per començar l’instal·lació seleccionem Instal.la al disc dur. Això donarà pas a la instal·lació. Durant els passos inicials el sistema intentarà configurar les interfícies de xarxa automàticament, no importa massa les opcions que triem, les configurarem manualment més tard.

Se’ns demanarà que entrem un nom per la màquina. Aquest nom és important ja que identificarà la màquina en la nostra xarxa local, podem triar el nom que vulguem. El nom de la màquina es pot canviar posteriorment però si ja sabem quin nom tindrà és el moment de ficar-lo, ens estalviarem mals de cap. En el nostre cas hem escollit el que ve per defecte: ubuntu.

nom400.jpg

Entrem ara a la part que més por fa als nous usuaris de GNU/Linux: el particionat del disc. Podriem dedicar molta estona a decidir quina és la millor manera de particionar el disc, si crear diverses particions o no… Ubuntu ens proposa tres opcions, dues impliquen esborrar tot el disc principal o bé editar manualment la taula de particions. Hauriem d’escollir la opció manual si tinguessim un altre sistema operatiu a conservar en la màquina. En el nostre cas no és així. En aquest punt escollirem, ja que instal·lem una còpia neta en un sistema autònom, la primera opció: Guiat – utilitza el disc sencer.

guiat400.jpg

És important explicar un detall en aquest punt. Si creem diverses particions en el disc és possible que ho fem per a separar els arxius de sistema dels d’usuari, per exemple, o per ficar la carpeta on instal·larem totes les aplicacions també separada del sistema. Perquè fariem això? Si mai s’escau la fatalitat que el disc s’espatlla és sovint molt més fàcil recuperar les dades si aquest està dividit en particions. Potser si que alguna d’aquestes particions es perdrà, però l’accés a la resta pot quedar intacte. Si només en tenim una ho podem perdre tot irremediablement.

Se’ns presenta la següent pantalla on hem d’escollir quin disc utilitzar, només en tenim un, es senzill doncs:

disc400.jpg

El sistema calcularà una possible configuració. Pel que nosaltres volem és valida, de manera que a la pregunta Voleu escriure els canvis al disc? respondrem afirmativament. El procés de formateig i particionat pot trigar una estona.

particio400.jpg

Se’ns demanarà el fus horari, en el nostre cas seleccionem Madrid. I a la pregunta El rellotge del sistema està establert a UTC respondrem afirmativament.

utc400.jpg

Passem al punt en el que es crearà el primer usuari. Ubuntu per defecte desactiva l’usuari root, fent-lo accessible a través de la utilitat sudo (ho veurem més endavant). L’usuari que crearem a continuació és un usuari del grup d’administradors de la màquina però.

Les dades que introduïrem són:

  • Nom complet pel nou usuari: Administrador
  • Nom d’usuari pel vostre compte: administrador
  • Seleccioneu una contrasenya pel nou usuari: secret
  • Torneu a introduir la contrasenya per a verificar-la: secret

A continuació s’instal·la el sistema base, el deixem fer.

Un cop acabat el procés d’instal·lació de la base del sistema se’ns demana la configuració del servidor intermediari d’HTTP (proxy). Ho deixem en blanc.

proxy400.jpg

A continuació podem triar si volem afegir programari, tenim dues opcions:

  • DNS server
  • LAMP server

Tots dos els instal·larem manualment en d’altres tutorials de manera que no en seleccionarem cap.

programari400.jpg

Hem acabat! Ja podem reiniciar el nostre sistema.

final400.jpg

La configuració inicial de xarxa i actualització la podeu trobar a la segona part d’aquest tutorial.Ubuntu