Assignació d’adreces (dhcp3)

Objectiu:

Aquest tutorial explica com instal·lar un servidor per a la configuració automàtica dels paràmetres de xarxa mitjançant DHCP.

L’objectiu d’aquest tutorial és aconseguir que les màquines que es connectin a la nostra xarxa obtinguin automàticament una adreça de xarxa, així com la resta de paràmetres per a una correcta navegació dels paquets entre les xarxes. Per a aquesta tasca s’ha escollit el servidor DHCP anomenat dhcp3-server desenvolupat per la mateixa gent que va fer el bind.

Per què dhcp3?

És molt simple de configurar i proporciona moltes opcions.

Obtenció del software necessari:

Partim de la base que disposem d’un servidor Ubuntu 7.04 Server. És molt probable que aquest tutorial funcioni sobre d’altres distribucions, però ha estat provat principalment sobre Ubuntu.

Utilitzarem la eina apt per aconseguir tot el software necessari. La instal·lació no hauria de ser massa problemàtica. S’ha entrat al sistema utilitzant l’usuari root. Per començar actualitzem les nostres fonts de apt.

$ apt-get update

Instal·larem el servidor dhcp3-server. La comanda per instal·lar-lo és:

$ apt-get install dhcp3-server

La instal·lació d’aquest servidor és molt simple, només requereix d’un paquet. El paquet es descarregarà i s’instal·larà automàticament però a l’hora d’arrencar veurem que dona un error. Això és normal, no passa res.

Ja està tot preparat per procedir a la configuració.

Configuració:

Configurar el servidor dhcp és, en la seva base, molt simple. En poc més de 5 línies ho podem tenir tot preparat. El que decidim fer després per tal de tenir més control sobre a quí i com s’assignen els paràmetres de xarxa pot ser tant extens i complex com vulguem.

La base és la següent:

ddns-update-style none;
option domain-name "domain.local";
option domain-name-servers ns1.domain.local, ns2.domain.local;

default-lease-time 6000;
max-lease-time 7200;

authoritative;
log-facility local7;

subnet 192.168.0.0 netmask 255.255.255.0 {
    range 192.168.0.150 192.168.0.200;
    option routers 192.168.0.1;
}

Podem guardar l’arxiu amb el nom /etc/dhcpd3/dhcpd.conf i reiniciar el servei:

$ /etc/init.d/dhcp3-server restart

Si tot ha anat correctament ja tindrem el nostre servei d’assignació d’adreces configurat. A partir d’ara les màquines que es connectin a la xarxa rebran automàticament les configuracions pertinents a la seva interfície de xarxa.