Objectiu:
Aquest tutorial explica com instal·lar un entorn LAMP (Linux + Apache2 + MySql5 + PHP5).
L’objectiu d’aquest tutorial és disposar d’una distribució Ubuntu 7.04 Server que executi el servei web Apache 2 juntament amb l’accés a bases de dades MySQL 5 i la possibilitat d’utilitzar Php 5.
Per què LAMP?
Si mirem estadístiques sobre l’ús de servidors web a internet veurem que aproximadament un 80% són Apache. L’arquitectura LAMP s’ha consolidat com una de les millors opcions en entorns de lliure distribució.
Obtenció del software necessari:
Partim de la base que disposem d’un servidor Ubuntu 7.04 Server. És molt probable que aquest tutorial funcioni sobre d’altres distribucions, però ha estat provat principalment sobre Ubuntu.
Utilitzarem la eina apt per aconseguir tot el software necessari. La instal·lació no hauria de ser massa problemàtica. S’ha entrat al sistema utilitzant l’usuari root. Per començar actualitzem les nostres fonts de apt.
$ apt-get update
Els primer que instal·larem serà MySql. Aquest és el software del servidor de base de dades. La comanda per instal·lar-lo és:
$ apt-get install mysql-server
Aquest paquet és un meta-paquet, això vol dir que és un paquet que n’instal·larà d’altres. En concret aquest sempre intenta instal·lar l’última versió disponible del servidor MySql (en aquest cas la 5.0). La manera de coneixer el nom del paquet a instal·lar sovint és utilitzant l’eina associada apt-cache. D’aquesta manera podem fer una cerca dels paquets. Per exemple:
$ apt-cache search mysql
La llista serà força extensa, una de les entrades és la que cerquem, precisament la que hem fet instal·lar.
La instal·lació d’aquest servidor requereix de força paquets dependents, això ho veurem en la llista de paquets a instal·lar. Direm que sí i deixarem que descarregui i instal·li els paquets. Un cop acabada aquesta etapa la base de dades estarà instal·lada i funcionant.
El següent paquet a instal·lar és el propi servidor de pàgines web, l’apache. La comanda és:
$ apt-get install apache2
i a continuació el paquet PHP per a l’Apache. La comanda és:
$ apt-get install libapache2-mod-php5
Finalment necessitem el paquet que fa que el MySql i el php s’entenguin: php5-mysql
Les comandes per a realitzar aixó són:
$ apt-get install php5-mysql
Amb aquests paquets ho tenim tot llest. Passem a la configuració.
Configuració:
La instal·lació ha estat molt simple. Ara podem probar la configuració inicial i configurar algun paràmetre. El primer que hem de fer és canviar la contrasenya de l’usuari root de MySQL (NO el de la màquina Ubuntu). Per defecte, la instal·lació deixa aquesta contrasenya en blanc, cosa que pot suposar un important forat de seguretat. Per fer el canvi executem la següent comanda:
$ mysqladmin -u root password secret
La nova contrasenya serà secret, aquesta no té per què ser la mateixa que la de l’usuari root de la màquina evidentment. Recordeu que aquesta és una contrasenya MOLT pobre. Escolliu la vostra a consciencia.
Opcional: amb l’eina nmap podem veure si els nostres serveis han obert ports al sistema:
$ nmap localhost Starting Nmap 4.20 ( http://insecure.org ) at 2007-06-17 22:18 CEST Interesting ports on localhost (127.0.0.1): Not shown: 1695 closed ports PORT STATE SERVICE 80/tcp open http 3306/tcp open mysql Nmap finished: 1 IP address (1 host up) scanned in 0.100 seconds
Veiem que els serveis http i mysql corren en el sistema en els ports 80/tcp i 3306/tcp, tot sembla anar bé.
Amb la configuració bàsica de la instal·lació de la pàgina anterior podem comprovar que el servidor web està funcionant. Per fer-ho podem agafar qualsevol navegador web i probar l’adreça de la nostra màquina (http://adreça_ip_servidor), el resultat és una pantalla que mostra el directori per defecte de l’apache.
Anem a probar que el contingut php també es veu correctament. Per fer-ho haurem de crear una pàgina que tingui contingut php. El més simple és possiblement utilitzar la funció phpinfo().
Per defecte apache utilitza la informació del directori /var/www, tal i com es pot veure a traves dels seus arxius de configuració que es troben en /etc/apache2/sites-enabled/default, com a directori arrel del contingut web. Executem la següent comanda per crear la pàgina php:
$ pico /var/www/test.php
Aquesta comanda creen l’arxiu test.php a la carpeta arrel de l’Apache i entra a editar-lo amb l’editor pico. El contingut d’aquest arxiu haurà de ser:
<?php phpinfo(); ?>
Sortim de l’editor pico amb la combinació ctrl + X i premem y per salvar les modificacions.
Tornem al nostre navegador i aquesta vegada a la adreça hi posem el següent:
http://adreça_ip_servidor/test.php
El resultat hauria de ser una pàgina web amb tota la informació de la instal·lació del nostre php5. Si veiem aquesta pàgina és que tot ha funcionat correctament.
Aquesta és només la instal·lació bàsica, evidentment el programari que hem instal·lat té moltíssimes més opcions de configuració. Podem modificar els arxius següents de configuració per adaptar el programari a les nostres necessitats:
- Apache:
- /etc/apache2/apache2.conf
- /etc/apache2/httpd.conf
- …
- PHP:
- /etc/php5/apache2/php.ini
- a la carpeta /usr/share/doc/php5-common/examples hi ha exemples de configuracions interessants.
Per exemple, podem afegir la línia:
ServerName domini.local
a l’arxiu /etc/apache2/httpd.conf per evitar missatges d’avís.
Sempre que modifiquem la configuració hem de recordar de reiniciar o recarregar els paràmetres a l’apache. Això s’aconsegueix amb la comanda següent (reiniciar):
$ /etc/init.d/apache2 restart
o bé (recargar):
$ /etc/init.d/apache2 reload